Piano docent

Michail Markov

Ik ben afgestudeerd aan het Tchaikovski Staatsconservatorium in Moskou als concertpianist en pianodocent. Ik heb als pianodocent een ruime ervaring met zowel kinderen als conservatoria studenten.

In de afgelopen jaren hebben veel van mijn leerlingen verschillende prijzen gewonnen op nationale en internationale pianoconcoursen: regionale voorrondes en landelijke finales van ‘Princes Christina Concours’, concoursen van de Stichting ‘Jong muziek talent Nederland’ en de Stichting ‘Jong muziek talent Twente’, ‘International Piano Competition for Young Musicians’ in Enschede en veel meer…

Ik wou altijd dat mijn leerlingen een nieuwe, hele mooi wereld van de muziek kunnen ontdekken, die vol zit met fijne menselijke gevoelens zoals passie, tederheid, liefde, verdriet, woede, humor etc., die kan je tot een uitdrukking brengen door de pianotoetsen te bewegen.

Pianostudio Markov - Pianoles in Enschede

Curriculum Vitae Michail Markov


Jeugd / Moskou

De in Moskou geboren Russische pianist Michail Markov begon zijn pianostudie op zevenjarige leeftijd. Al na drie jaar speelde hij als solist met een orkest in de Concertzaal van het Tchajkovsky Conservatorium in Moskou. Later studeerde hij onder leiding van professor Victor Merzjanov aan het Tchajkovsky Conservatorium in Moskou. In 1975 behaalde hij de diploma’s voor concertpianist, pianodocent en begeleider.

Michail Markov heeft vanaf 1975 veel opgetreden als solist en kamermusicus in de diverse landen van het voormalige Oostblok. Bovendien werkte hij als hoofdvakpianodocent in verschillende muziekinstellingen. De laatste jaren in Moskou was hij werkzaam als docent en plaatsvervangend directeur aan de beroemde Gnessin Speciale Muziekschool voor buitengewoon begaafde kinderen in Moskou.

Concertpianist

In 1991 heeft hij zich in Nederland gevestigd en is sindsdien regelmatig actief als concertpianist in alle delen van het land en daarbuiten. In 1998 heeft hij een CD opgenomen bij ‘Suoni e Colori’ in Parijs met composities o.a. van D. Shostakowitch.
In 2004 heef hij opnames gemaakt voor Duits label ‘Musikom’ van pianomuziek van hedendaagse (in München wonende) Russische componist Rodion Shchedrin.
In 2008 heeft hij CD opnames voltooid met ‘Variaties’ van J. Brahms, J. Haydn, C. Czerny, S. Rachmaninov en A. Schnittke. (‘Musikom’).

Pianostudio Markov - Pianoles in Enschede

Pianoconcoursen

M. Markov is eveneens actief als piano-pedagoog. Hij is hoofdvak-pianodocent aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en Zwolle.
Een groot aantal leerlingen van hem hebben in de laatste jaren verschillende prijzen op de Nationale en Internationale pianoconcoursen gewonnen.

M. Markov heeft veel masterclasses gegeven aan o.a.:

 • ‘Special Music School of Amerika’ in New-York (VS)
 • Muziek Academies van Wrozlaw en Lodz (Polen)
 • Conservatorium van Juväskulä (Finland)
 • Festival “Muziek in het Kasteel Hernen” (Nederland, meerdere malen deelgenomen)
 • Internationaal “Summer Music Academy” in Kiev (Oekraïne)
 • Internationaal “Summit Music Festival” in New-York (VS)
 • International Piano Masterclasses in Duszniki-Zdroj (Polen)
 • Muziek Festival “Musik Zentral” in Bad Aussee (Oostenrijk)
 • International Muziek Festival op Rhodos (Griekenland)
 • International Music Academy in Regensburg (Duitsland)
 • International Music Academy in Cremona (Italië)

M. Markov is een jurylid van verschillende nationale en internationale pianoconcoursen in Nederland, Duitsland, Polen, Hongarije, Kroatië, Servië, Noorwegen e.a.. Hij is een initiatiefnemer en artistiek leider van de ‘International Piano Competition for Young Musicians’ in Enschede.